header-1600x644

Fietsen Alle Jaren

Iedereen heeft recht op wind door zijn haar. Op herinneringen die opkomen als je langs bekende plekken fietst, of gewoon een mijmerende gedachte wanneer je door de natuur gaat. Die herinneringen en gedachten horen bij ons en zijn uniek. Verhalen die als je ouder wordt met jou zullen verdwijnen. Fietsen Alle Jaren combineert die verhalen met de vreugde van een stukje fietsen.

De vrijwilligers van Fietsen Alle Jaren nemen per keer twee kwetsbare of niet meer mobiele mensen mee voor een fietstocht in een riksja. Een warmhartige maar eenvoudige handeling die iedereen kan doen. Tijdens de fietstocht luisteren we naar hun verhalen en geven hen de tijd en zorg die ze ook aan ons gaven. Met Alle Jaren bedoelen we dat het leven niet ophoudt bij een bepaalde leeftijd, en omarmen we wat elke generatie te bieden heeft door middel van iets eenvoudigs als fietsen.

Fietsen Alle Jaren is een initiatief van de Fietsersbond. De Fietsersbond werkt eraan om het aantal deelnemende gemeenten in de loop van 2017 sterk te vergroten. Op dit moment rijden er riksja’s in 10 gemeenten en in twee daarvan (Groningen en Nijmegen) gaat het zelfs al om 2 riksja’s. Ook in Leeuwarden verwacht men op korte termijn een tweede riksja te kunnen aanschaffen. De riksja’s importeren we nu nog uit Denemarken, maar dit voorjaar gaat naar verwachting het eerste Nederlandse bedrijf deze in productie nemen, mogelijk gevolgd door andere producenten.

De ambitie van Fietsen Alle Jaren is dat over een jaar in 50 Nederlandse gemeenten sprake is van een Fietsen Alle Jaren initiatief, beschikkend over een of meer riksja’s en uiteraard voldoende vrijwilligers om deze te besturen. De New Mobility Foundation draagt bij aan de opschaling van dit project door de financiering van een slim digitaal boeking- en beheersysteem.